Josephine Skriver: Sådan er det at være regnbuebarn

Foto: Sean McMenomy

Det er ikke længe siden, at topmodel Josephine Skriver tog aktivt del i kampen for homoseksuelles rettigheder, fordi hun selv er vokset op med homoseksuelle forældre. ELLE har mødt regnbuebarnet Josephine Skriver til en snak om dét at vokse op i en regnbuefamilie…

Af Elsebeth Mouritzen. Redigeret af Emilie Bech Zerlang
Vi kender Josephine Skriver som stjerne på catwalk, i modereportager og i store kampagner. Men bag den fotogene facade er en klog og velartikuleret ung kvinde med en passion – og en mission. Hun bruger nemlig succes og højstatus som platform til at tale for sin store hjertesag: at være barn af homoseksuelle forældre. Modigt? Nej, ifølge hende selv bare naturligt. Og det er hele pointen. At hun fortæller sin familiehistorie uden filter for at opmuntre andre i samme situation til at være åbne om deres, så flere vil acceptere dem.
”Der har altid været en lille aktivist i mig. Jeg ville bevise, at vores familie var lige så rigtig som de andres. Jeg var rødstrømpe, jeg hev mine forældre med til Gay Pride, og som 16-årig rejste jeg til Oslo for at holde foredrag på en international skole for at sige, at ’hey, jeg er blevet et okay barn’. Det er faktisk også det, jeg bruger min stemme på som model. Jeg har ventet lidt på, at jeg var kendt nok, for når man står frem med et budskab, følger også et ansvar, og det føles rigtigt nu,” siger Josephine Skriver.

Hun har valgt at bruge den stemme i USA, som har været hendes base de sidste fire år

Hun har valgt at bruge den stemme i USA, som har været hendes base de sidste fire år. Vel vidende at det også er her, der skal tales lidt højere, fordi tolerancen for hendes type familiemønster ikke er på samme niveau som under hendes opvækst på Nørrebro og i Hellerup nord for København. Måske nok her i New York, hvor vi mødes over grøn te og en skålfuld ristede rosenkål i en af SoHos sidegader, men hun ved, der ligger en udfordring hos det store flertal af amerikanere i resten af landet. Alligevel var det her, Josephine Skriver tog beslutningen om sit offentlige engagement efter at have deltaget i et møde i organisationen The Outspoken Generation, som ikke bare vil fremme forståelsen for regnbuefamilier, men også selvtilliden hos dem. Hun holdt et lille foredrag om sig selv for de medbragte børn, Vogue bragte en artikel om det, takket være hendes modelstatus, og derefter blev hun opfordret til at blive talskvinde.
”Mit budskab er anerkendelse af homoseksuelles ret til at blive forældre, at de er lige så gode til at opdrage børn som heteroseksuelle, og at deres børn skal være stolte af deres valg. Det er ikke sådan, at jeg hele tiden er i medierne. Sammen med min amerikanske agent beslutter vi os for at gøre det, når der er en anledning: ’Modellen kendt fra den aktuelle kampagne for …’ osv. Som min mor altid sagde, da jeg var lille, at man skal jo ikke proppe det ned i halsen på folk, men tale om det, når det føles rigtigt.”
”Det har givet genlyd, og ikke altid på den gode måde. Det er især på nettet, at det bliver kommenteret, fordi folk kan gemme sig bag anonymitet. Det er i stil med ’håber, hun bliver reddet’, ’synd, at hun skulle have sådan en barndom’ og ’en model skal ikke have meninger, kan du ikke bare være pæn’. Det preller af på mig, fordi jeg har været bevidst om min familie, fra jeg var helt lille, og skulle det komme til, at nogle kunder fravælger mig som model pga. mine holdninger, så er det nok meningen at vi ikke skal arbejde sammen. Der er sagen vigtigere for mig end penge,” siger Josephine Skriver.

Styrken til at stå frem

Styrken til at stå frem med sin historie har hun i den åbenhed, som hendes lesbiske mor og homoseksuelle far altid haft omkring familien. Forældrene har aldrig boet sammen, men haft en samkvemsaftale, som man genkender fra de fleste skilsmissehjem. ”Jeg har altid vidst, hvem min mor og far var, alle kan være i samme stue, også når de hver især har haft partnere, og jeg ved, at jeg er et ønskebarn, fordi det var en bevidst beslutning. Som lille blev jeg hurtigt klar over, at der var fordomme omkring vores familie, så jeg lagde en taktik, der gik ud på at invitere nye kammerater hjem, så de kunne lære os at kende, inden de fik at vide, at mine forældre var homoseksuelle. På den måde kunne de tage stilling til os som mennesker og se, at vi var lige så almindelige som dem,” siger Josephine Skriver.
Hun er ikke i tvivl om, at den atypiske opvækst har gjort hende både moden og tidligt voksen. ”Fordi jeg altid har snakket så meget om det, er jeg da også tit blevet spurgt om min egen seksualitet. Måske fordi mange tror, at homoseksuelle får homo-børn, men rent statistisk får de færre end heteroseksuelle. Jeg har da også spurgt mig selv, hvad nu hvis jeg var, og svaret er, at det ville jeg have det fint med …”
Vi har samlet nogle af de bedste billeder af smukke Josephine Skriver i galleriet, hvor du kan få et gensyn med en af Danmarks sejeste modeller…
Jeg er Webmaster på denne side, jeg kan evt. kontaktes via Kontaktformen. Mvh Webmasteren

Skriv et svar