Kosttilskud øger chancerne for at blive gravid med 29%!

Hvilke kostilskud øger fertiliteten?

Der er en del forskning inden for hvilke kosttilskud der øger fertiliteten både hos mænd og hos kvinder. Selv om man spiser varieret er det vigtigt at tage kosttilskud op mod og under graviditeten.

Folinsyre

Folsyre, folat og folacin er betegner de naturligt forekommende former, hvorimod folinsyre er den syntetiske form. Folsyre også betegne B9 vitamin, er sammen med B6 og B12 essentielle for frugtbarheden og skabelsen af DNA og RNA som befinder sig i ægget og sæden. Derudover er der undersøgelser der viser at B12 øger sædkvaliten. Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler at man dagligt får et vitamintilskud med folsyre på 0,4mg, allerede fra du planlægger graviditet og de første 12 uger af graviditeten. En undersøgelse lavet i 2002 har vist at hvis mænd kombinerer det med et tilskud af zink, så stiger deres sædcelle antal med 74 %, samt abnormalitet falder med 4 %.

Madvarer der indeholder meget folsyre: Grønbladede grønsager, så som spinat, broccoli, asparges, alle slags bønner (tørrede og friske), linser, ærter, bønnespirer, romaine salat, rosenkål, avokado, solsikkefrø, peanuts, mandler og grapefrugt, jordbær samt hindbær. Se tabel over indhold her!


Zink

Zink er et essentielt mineral som kroppen bruger til at vedligeholde vores evner til at kunne lugte, vores immunforsvar, opbygningen af proteiner, aktiveringen af enzymer samt skabe til at skabe DNA. Zink er afgørende både for kvinder og mænd og måske et af de mest undersøgte kosttilskud i forhold til graviditet. Det er essentielt i dannelsen af det genetiske materiale og kan ved mangel derpå lede til kromosomforandringer, nedsat fertilitet. Fordi det er vigtigt i produktionen af østrogen og progesteron. Derudover kan mangel på zink gøre at man taber barnet i et tidlig stadie.  Sæd indeholder meget zink og er vigtig i forbindelsen med skabelsen af det ydre lag og halen. Derudover har undersøgelser vist at mangel på zink kan nedsætte sædmængden og kvaliteten. Det anbefales både kvinder og mænd at tage 30 mg zink hver dag.

Madvarer der indeholder meget Zink: Østers, lever, magert kød, lam, krabbe, hummer, kalkun, ricotta ost, yoghurt, hvidløg, kikærter, græskar kerner, sesam frø og tahini, peanuts og mørk chokolade.


Selen

Selen er et sporstof der har vist sig at forebygge mod kræft og hjerte-kar sygdomme. Idet selen er en antioxidant der modvirker frie radikaler. Det er i undersøgelser vist at mænd med nedsat sæd antal har kunne højne dette ved et selen tilskud. Det er derfor vigtigt for mænds fertilitet, men anbefales også at tages af kvinder idet det modvirker tungmetal forgiftning og indgår i både DNA-syntesen og thyroidstofskiftet. Det anbefales at man tager 100 mcg selen om dagen.

Madvarer der indeholder meget Selen: Østers, lever, krabbe, hummer, rejer, muslinger, ansjoser, tun fra dåse, bacon og skinke, lam, kaviar, solsikkekerner, brasilianske nødder, valnødder og brune champignoner.


Omega -3 fedtsyrer

Omega -3 er fedsyrer vi ikke selv formår at danne, på trods af at hele kroppen har brug for det til at balancere hormon produktionen. Ikke alle omega-3 fedsyrer er vigtige, men dem der kommer fra fed fisk som laks eller makrel og indeholder DHA og EPA er afgørende. Fordi meget fisk idag er fra havbrug og derfor ikke får lov at spise plankton, som er deres kilde til produktionene af DHA & EPA, er det en god ide at supplere op med fiskeolie kapsler. Sørg for kun at købe præperater hvor der står hvor meget af hver der er i. Omega- 3 bruges i manden til at lave prostagladin, hvilket er afgørende for produktionen af sædceller. Mænd med deforme, sædceller eller nedsat spermkvalitet mangler ofte disse fedstsyrer. Det anbefales at man får ca. 300 mg EPA og 200 mg DHA.

Madvarer der indeholder Omega-3: Laks og makrel, sild, ansjoser, sardiner- men grundet muligt indhold af kviksølv og tungmetaler grundet forurening, samt evnt nedsat inhold af DHA & EPA grundet havbrug, bør man også supplere med fiskeolie kapsler.


 

Jeg fandt denne tabel som viser hvad der er godt at spise for at give jeres krop fertile kår – tillad dog kroppen 3 mdr før der kan ses et resultat

L-cartin og Q10 anbefales også som stærke antioxidanter der kan hjælpe mænds sædkvalitet, spørg efter det i  ex. matas!

Kilde: https://blivgravid.wordpress.com/kosttilskud/

Jeg er Webmaster på denne side, jeg kan evt. kontaktes via Kontaktformen. Mvh Webmasteren

Skriv et svar