Statistisk

Statistisk er der mellem 75 og 80 procents sandsynlighed for, at du bliver gravid inden for et år.  Hvis du altså gør en indsats for at blive det – og derudover er i den fertile alder.

Men ikke alle er så heldige. For fertilitet er en kompleks størrelse, ifølge seniorforsker, ph.d. Ellen Margrethe Mikkelsen. Der sammen med et team fra Aarhus Universitetshospital står bag den fortløbende undersøgelse, www.snartforældre.dk. Der har til mål at kortlægge, hvilke livsstilsfaktorer, der spiller en rolle, når det kommer til kvinder og deres fertilitet.

ALT for Damerne

ALT for Damerne har udvalgt fem af de punkter, som hun og fertilitetslæge Jørgen Grinsted fra Fertilitetsklinikken Trianglen mener, har betydning for fertiliteten.

1. Din alder er afgørende.

For nylig kom det frem, at alderen måske alligevel ikke spiller så stor en rolle for kvinders fertilitet, som man har troet. Men ifølge seniorforsker Ellen Margrethe Mikkelsen er det dog lidt af en overfortolkning af forskningsresultaterne. Der stammer fra undersøgelsen www.snartforældre.dk fra Aarhus Universitetshospital.

– Det, resultaterne viste, var, at der er en stor andel af kvinder mellem 35 og 40 år, som blev gravide. Men det er ikke det samme som at sige, at man bare kan vente med få børn, for der er ingen tvivl om, at alder er den største risikofaktor, når det kommer til ikke at kunne blive gravid, siger hun. Og fortæller, at et par på 40 år skal bruge ca. dobbelt så lang tid på at blive gravide, som hvis de var 30 år. Og at kvinder mellem 35 og 40 år havde 23 procent mindre sandsynlighed for at blive gravide per cyklus sammenlignet med kvinder mellem 20 og 24 år. Fertilitetslæge Jørgen Grinsted ser også alder som den mest afgørende faktor for fertiliteten.

– Ligegyldigt hvordan man vender og drejer den, så falder fertiliteten fra man er 34 år. Fra du er 37 falder den endnu mere, fra du er 40 falder den endnu mere, og fra du er 43 år falder den katastrofalt, siger han og fortæller. At det, der sker i kroppen, er, at æggene bliver for gamle, og kvaliteten derfor bliver forringet. – Man kan f.eks. se, at en ung kvinde i modsætning til en ældre godt kan blive gravid med en mand med dårlig sædkvalitet, fordi ægget er i stand til at reparere både de fejl, der er på ægget selv, men også på sædcellen, men når kvinden og dermed ægget bliver ældre, har ægget ikke længere overskud til det, siger Jørgen Grinsted.

2. Find den gyldne middelvægt.

Når det kommer til fertilitet og vægt, så gælder det om at finde den gyldne middelvej, for hverken overvægt eller undervægt gavner evnen til at blive gravid. – Overvægt spiller en overordentlig stor rolle for hormonsystemet og dermed funktionen af æggestokkene, forklarer Jørgen Grinsted og fortæller. At også undervægtige risikerer at mindske deres chancer for at blive gravide.

– Man ser f.eks., at kvinder med anoreksi ødelægger deres æggestokke. Mens undervægt gennem en kortere periode ikke ser ud til at spille en rolle for fertiliteten på længere sigt, siger han.

Noget tyder dog alligevel på, at en stabil vægt spiller en rolle for fertiliteten. Ud fra resultaterne i undersøgelsen www.snartforældre.dk har man nemlig kunnet se, at kvinder, der har taget mere end 15 kilo på, siden de var 17 år – uanset hvad vægten viste dengang. Har sværere ved at blive gravide end kvinder, der har haft samme vægt, siden de var 17.

3. Spis dig fertil.

Nej, du kan naturligvis ikke spise dig gravid, men kosten kan alligevel have stor betydning for, om du kan blive gravid eller ej. Det gælder i hvert fald for de 5-10 procent af danske kvinder. Som lider af PCOS. PCOS er en hormonforstyrrelse, hvor man danner for mange follikler i æggestokkene, og som bl.a. medfører uregelmæssige blødninger og problemer med fertiliteten.

– PCOS er meget afhængigt af insulinniveauet i kroppen, der igen er afhængigt af, hvor meget sukker man spiser. Så hvis man spiser en kost med mange hurtige sukkerstoffer, kan det give problemer med fertiliteten, siger Jørgen Grinsted.

– Hvis du vil gøre noget for dig selv og din fertilitet, skal du spise sundt og varieret, tilføjer han. Ellen Margrethe Mikkelsen fortæller, at den forskning, der findes, når det kommer til kostens betydning for raske kvinders fertilitet, er meget begrænset.

– Man ved faktisk ikke så meget om det. Der er nogle amerikanske studier, der viser, at man måske har nemmere ved at blive gravid, hvis man indtager fede mælkeprodukter, men det er noget, der skal undersøges nærmere, siger hun.

4. Lad rygningen rejse.

Du ved det godt. Du skal ikke ryge. Men hvis du gerne vil være gravid, skal du slet ikke ryge! Ifølge fertilitetslæge Jørgen Grinsted har det vist sig, at sandsynligheden for at blive gravid falder med 30-40 procent, når du ryger.

5. Pas på dit miljø.

Tungmetaller, ftalater, organiske opløsningsmidler, flammehæmmere, dioxiner… man kunne blive ved. Listen over ting i vores miljø, der muligvis kan skade vores fertilitet, er alenlang. Hvordan tackler vi det?

– Man skal formentlig mest passe mest på med ftalater, som man finder i f.eks. plastik og teflon. Man ved ikke præcis, hvad det gør, men det ser ud til at skade sædproduktionen. Og det kan måske også spille en rolle for kvinders fertilitet, siger Jørgen Grinsted, der råder til at du f.eks. lader være med at pakke din mad ind i plastik, hvis du vil være på den sikre side. Derudover fortæller han, at kvinders fertilitet er mindre påvirkelig end mænds, når det kommer til skadelige stoffer.

– I mændenes testikler sker der hele tiden celledelinger, hvilket gør sædcellerne mere sårbare overfor ydre påvirkninger. Mens kvindernes æg ligger klar og er færdige fra fosterstadiet, siger han og fortæller, at det i praksis betyder, at ægget kun er i risiko for at blive påvirket i den enkelte cyklus. Hvilket vil sige, at du som kvinde ”bare” skal undlade at omgive dig med skadelige stoffer i den periode, du gerne vil være gravid, hvis det ikke skal skade din fertilitet.

Kilde: http://livsstil.tv2.dk/kropogsundhed/2014-03-09-vil-du-være-gravid-her-er-5-ting-du-skal-vide

Jeg er Webmaster på denne side, jeg kan evt. kontaktes via Kontaktformen. Mvh Webmasteren

Skriv et svar