Sædbank vil gøre op med kommercielt syn på donorsæd

 

(Se klippet ved at følge linket til TV2´s hjemmeside)

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var på besøg i sædbanken, der nu vil gøre op med det kommercielle syn på donorsæd.

Hos mange sædbanker er donorsæd blevet til et kommercielt produkt. Det mener en aarhusiansk sædbank i hvert fald, der nu vil tage kampen op

Donorsæd er et populært og eftertragtet produkt. Også i Aarhus.

Men hos mange sædbanker er donorsæd blevet reduceret til et kommercielt produkt – det mener en ny aarhusiansk sædbank i hvert fald, der nu vil tage kampen op mod de store sædbanker.

Det skal aldrig blive sådan, at vi gør noget for at tjene penge. Vi skal altid have det her foretagende for øje, hvorfor vi er gået ind i det her

Liza Diers, medindehaver, SellmerDiers

De anser sig selv som en idealistisk sædbank.

– Nu og i fremtiden vil vi altid kunne se os selv, vores donorer, donorbørn og forældre i øjnene. Det skal aldrig blive sådan, at vi gør noget for at tjene penge. Vi skal altid have det her foretagende for øje, hvorfor vi er gået ind i det her, siger Liza Diers, der er medindehaver af sædbanken SellmerDiers i Aarhus, og som selv har tre donorbørn.

Liza Diers viser rundt i en af donorrummene. Her får de både et plastikbæger, papir og en iPad med høretelefoner – og ikke mindst privatliv.

En kamp mod det kommercielle

Liza Diers og hendes medindehaver, Anette Sellmer, har i mange år selv drevet fertilitetsklinikker i København og Aarhus, hvor de selv har haft behov for at købe sæd.

Men de synes, at eksisterende donorsæd er blevet reduceret til et kommercielt produkt, og derfor valgte de at lave deres egen sædbank for at gøre op med det kommercielle syn.

– Vi kiggede på hinanden, og så sagde vi; hvordan vil vi lave den allerbedste sædbank, siger Liza Diers.

Først og fremmest ville de to lave et billigere produkt – uden at gå på kompromis med kvaliteten.

– Vi har kigget på, hvad vi vil have. Vi har startet ud med at producere til os selv til vores klinikker i København og Aarhus. Og så har vi lagt en pris der, som vi synes var rimelig i forhold til at kunne lave behandling og betale for sæden. Og det er den pris, vi bare er kørt videre med uden egentlig at skele til, hvad andre tager for det, siger hun.

Donorsæd er et dyrt produkt at fremstille.

Vil ikke gå på kompromis

Og prisen er – ifølge Liza Diers – lavere end hos konkurrenterne.

Vi skal ikke, fordi vi vil tjene en masse penge, gå på kompromis med dér, hvor vi har sat vores grænse nu.

Liza Diers, medindehaver, SellmerDiers

De vil levere sæd til billigere priser, så både private kunder og klinikker kan få råd til behandlinger.

Dog betaler de donorerne det samme.

– Det er faktisk lovbestemt, hvad vi må betale dem for. Så det skulle de meget gerne få ens alle steder, siger Liza Diers.

Hvis sædbanken skal køre videre, skal der hele tiden skaffes nye donorer. Det kunne eksempelvis være i en fodboldklub.

I SellmerDiers sædbank bliver der værnet om de 55 donorer, der er tilknyttet. Der er blandt andet sat en grænse for, hvor mange børn hver donor kan være far til.

– Der vil være mange flere donorbørn per donor i det naturlige liv, så at sige. Og det er fint nok, for det er sådan, det skal være. Men vi skal ikke, fordi vi vil tjene en masse penge, gå på kompromis med dér, hvor vi har sat vores grænse nu, understreger Liza Diers og fortæller, at det er et dyrt produkt at fremstille, og at det selvfølgelig vil have en vis pris.

Aarhus har nu tre sædbanker. TV2 ØSTJYLLAND har også talt med den største sædbank i Aarhus, Cryos. De har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men de hilser konkurrencen velkommen.

SellmerDiers blev grundlagt i 2016 af Liza Diers og Anette Sellmer. De første donorer tilsluttede sig i efteråret 2016, og i sommeren 2017 begyndte salget til private kunder og klinikker.

Kilde: https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/saedbank-vil-goere-op-med-kommercielt-syn-paa-donorsaed

Jeg er Webmaster på denne side, jeg kan evt. kontaktes via Kontaktformen. Mvh Webmasteren

Skriv et svar