Du bliver fysisk og psykisk stærkere af at være gravid

Et barn i maven fungerer lidt ligesom doping, og fødslen gør kvinder bedre til at udholde smerter.

Rio 2016, Sara Slott vinder sølv i 400 m. hæk. Hun løb tre sekunder hurtigere sammenlignet med OL i London 4 år tidligere. I Mellemtiden havde hun født et barn, ammet og haft færre timer at træne i. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Da Sara Slott stillede sig til rette i startfeltet inden 400 meter hækkeløb ved OL i Rio i 2016, havde hun ikke forventet, at hun ville forbedre sin tid fra sidste OL med over tre sekunder.

Siden OL i London fire år tidligere havde hun været gravid, født en søn og haft færre timer i døgnet til at træne i.

Alligevel følte hun en kraft i sig selv, som hun ikke havde mærket tidligere:

– Jeg kunne mærke, jeg havde en højere intensitet. Jeg løb hurtigere end tidligere, og mine træningstider var bedre. Men det var også hårdere, end tidligere, fortæller hun.

Kroppen optager mere ilt

Der findes en biologisk forklaring på Sara Slotts oplevelse. For en graviditet virker som såkaldt bloddoping:

– Man får øget blodvolumen, som betyder, at man får flere røde blodlegemer – og på den måde kan der komme mere ilt rundt i kroppen. Det giver kroppen en slags boost, fortæller Kari Bø, som er professor i sportsmedicin ved den Norske Idrætshøjskole.

Blodvolumen stiger med 50 procent helt naturligt hos både almindelige kvinder og elitesportsudøvere, når de er gravide.

Men Kari Bø understreger, at man skal træne under sin graviditet, hvis man skal have det optimale ud af kroppens naturlige nye bedre form:

– Hvis man ikke træner under sin graviditet, udnytter man ikke de fysiologiske ændringer. Så man skal træne i moderate mængder, siger hun.

Amning efter graviditeten er også med til at øge iltoptaget, som giver kroppen en naturlig bedre form, fortæller Kari Bø.

Stærkere mentalt

Kristoffer Henriksen er lektor og forskningsleder på Syddansk Universitet og sportspsykolog i Team Danmark. Han har observeret, hvordan graviditet påvirker kvindelige atleter:

– Team Danmark har set en tendens til, at kvinder, der fået et barn, præsterer bedre. De vil desuden gerne have kvinderne til at blive i sporten, også efter deres graviditet, da der fysiologisk ikke er noget der siger, at de ikke ville kunne det, forklarer han.

Kristoffer Henriksen peger blandt andet på tre områder, der får kvinder til at præstere bedre på den anden side af graviditeten:

Det redefinerer smerteforståelsen, kvaliteten af træningen øges, og de præsterer bedre, når de skal.

3 TING, SOM KVINDELIGE ATLETER BLIVER BEDRE TIL EFTER EN FØDSEL

1. Det at føde redefinerer smerteforståelsen, så de kan udholde mere smerte og derfor træne mere intensivt.

2. Selve kvaliteten af træningen øges. Når de har mindre tid til rådighed finder de andre måder at træne på, der er mere fokuseret, og som dermed bliver mere effektivt. De kobler desuden mere af, når de har fri, hvilket også betyder, at træningen bliver bedre.

3. De præsterer bedre, når de skal. Intensiteten i præstationsøjeblikket er hos elitesportsudøvere meget høj, når de skal yde deres ypperste på ofte meget kort tid.

Kilde: Kristoffer Henriksen

De allervigtigste 45 sekunder i dit liv

Selve præstationsøjeblikket er altafgørende for sportsudøvere:

– Atleter bliver hamrende nervøse, når de skal præstere. De skal yde alt, hvad de kan, lige nu til dette VM eller til dette OL. Det er svært, men man kan lære at arbejde med nervøsiteten, siger han.

Og her er et barn derhjemme godt for at opretholde et fokus:

– Når kvinderne bliver mødre får de redefineret deres identitet. Før var de atleten. “Jeg er noget værd, fordi jeg vinder den OL-medalje”. Efter tænker de: “Jeg er jeg både mor og atlet”. Det gør det nemmere, nu skal de ikke ud og forsvare hele deres liv på de 45 sekunder, det nogle gange tager, siger Kristoffer Henriksen.

Sara Slott beskriver det at få et barn som en mental styrke, som hun kan tage med ud i sit professionelle liv.

– Hvis det går dårligt på atletik-banen, så kan jeg fokusere på min familie. Hvis det går godt, så fokuserer jeg stadig på min familie, men så er der to glæder. Det mentale her har gjort en kæmpe forskel, siger hun.

Mindre tid til træning

At der er mindre tid til træning kan Sara Slott også genkende.

Hendes træning blev lagt drastisk om, og hun begyndte at træne med langt højere intensitet end tidligere. Det er den såkaldte HIIT træning, hvor træningen er langt mere fokuseret og effektiv:

– Jeg trænede færre gange om ugen, men med mere intensitet. Der er ingen tvivl om, at jeg er blevet mere effektiv og kynisk. Jeg siger også fra, hvis der er noget træning, jeg vurderer ikke vil virke, fortæller Sara Slott.

OL-sølv i Rio

Tilbage på stadium i Rio til OL vandt Sara Slott en sølvmedalje i 400 meter hækkeløb.

På det tidspunkt blev hendes søn ikke ammet mere, så det naturlige boost fra kroppen var væk. Til gengæld havde graviditeten og amningen formentlig ikke haft nogen dårlig effekt på hendes krop.

Og fordi hun havde trænet, havde hun udnyttet det gyldne øjeblik, som hendes krop havde givet hende, så hun kunne løbe hurtigere end sin egen rekord, når det virkelig gjaldt.

Selvom hun i dag har mere tid til rådighed sammenlignet med lige efter fødslen, er hun blevet glad for den mere effektive træning:

– Nu hvor min søn er fem, så kunne jeg egentlig godt træne mere. Men jeg kan mærke, at det fungerer at træne mere intensivt og kortere, siger hun.

Du kan høre hele Sara Slotts historie og dykke ned i mental træning – med og uden barn i programmet Recept på P1. Programmet kan høre her eller i DR’s podcast-app.

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/du-bliver-fysisk-og-psykisk-staerkere-af-vaere-gravid?cid=soc_facebook_drnyheder_bb6g1x3c

Jeg er Webmaster på denne side, jeg kan evt. kontaktes via Kontaktformen. Mvh Webmasteren

Skriv et svar